Coșul meu

Cunoaște produsul. Cum consumăm ciupercile medicinale?

Introducere

Cererea și interesul pentru ciupercile medicinale sunt în creștere, în parte datorită studiilor medicale în domeniu care scot la iveală puterile lor. Drept răspuns, pe piață au început să apară din ce în ce mai multe și mai diversificate produse care conțin ciuperci medicinale. Ca urmare, cunoașterea categoriilor de produse și deosbirea lor este importantă.

Acest articol prezintă cele mai răspândite forme de comercializare ale ciupercilor medicinale, cu scopul de a oferi o bază informațională pentru oricine să poată lua o decizie informată.

Ce ne interesează pe noi la ciupercile medicinale?

Sunt două substanțe principale prezente în ciupercile medicinale care sunt atât de apreciate, anume polizaharidele sub formă de beta-glucan și triterpenele.

Polizaharidele beta-glucan sunt responsabile pentru marea majoritate a efectelor benefice din ciuperci, pe când triterpenele prezintă în principal un rol antiinflamator.

Despre biodisponibilitate

În lumea ciupercilor medicinale, se vorbește foarte des despre biodisponibilitate, adică capacitatea corpului uman de a procesa o anumită substanță. Biodisponibilitatea polizaharidelor și a triterpenelor joacă un rol central în maniera în care ciupercile medicinale sunt procesate.

Pentru început, trebuie menționat că substanțele benefice din ciupercile medicinale nu sunt biodisponibile fără vreo formă de procesare inițială. Asta pentru că pereții celulari ai ciupercilor sunt compuși din chitină. Această substanță nu poate fi procesată de corpul uman, ceea ce înseamnă mai exact că sistemul digestiv nu este capabil să spargă lanțul molecular al chitinei și să îl transforme în substanțe mai simple pentru a fi ulterior circulate în întregul nostru corp. Prin urmare, beta-glucanii și triterpenele rămân blocate în acești pereți de chitină și trec prin corpul nostru neprocesate. 

Din acest motiv, ciupercile medicinale trebuie să treacă printr-un proces inițial de extracție

Metode de extracție

Există două metode de extracție larg răspândite, anume în apă și în alcool. Extracția în apă eliberează polizaharidele, iar extracția în alcool eliberează triterpenele.

În cazul extracției în apă, ciupercile se pun în apa încălzită la aproximativ 80 de grade Celsius pentru un anumit interval de timp, care variază de la ciupercă la ciupercă. În urma acestui proces obținem un ceai foarte concentrat de ciuperci care mai trece de obicei printr-un alt proces suplimentar de uscare prin pulverizare, al cărui rezultat este o pudră solubilă în lichide. 

Extracția cu alcool, pe de altă parte, eliberează triterpenele din pereții de chitină ai celulelor. Extractele cu alcool sunt de obicei sub formă de tincturi.

Sub ce formă sunt comercializate ciupercile medicinale?

Există trei forme principale prin care ciupercile medicinale sunt comercializate pentru consum larg, sub formă de pudră și sub formă de extracte.

1. Pudra de ciuperci medicinale

Pudra este rezultatul măcinării ciupercilor uscate. Simpla acțiune de măcinare nu este capabilă să spargă pereții de chitină. În acest caz, pentru a beneficia de compușii importanți din ciupercile medicinale, este necesară realizarea unei extracții acasă. Asta se face fie prin fierberea pudrei la foc mic pentru realizarea extracției polizaharidelor, fie prin crearea unei tincturi pe bază de alcool, prin care se extrag triterpenele.

2. Extract uscat din ciuperci medicinale

Acest produs este rezultatul extracției în apă a ciupercilor medicinale și uscarea prin pulverizare, proces prin care se eliberează polizaharidele. El apare sub forma unei pudre care este solubilă în lichide. Acest produs nu necesită o etapă suplimentară de procesare acasă, și poate fi consumat ca atare. 

Extractele de acest tip se prezintă într-o formă mai concentrată decât pudra. De obicei, acestea sunt între 8 și 10 ori mai concentrate decât pudra de ciuperci. 

3. Extract sub formă de tinctură

Acest produs este rezultatul extracției în alcool a ciupercilor medicinale, proces prin care se eliberează triterpenele. Acest produs nu necesită o etapă suplimentară de procesare acasă, și poate fi consumat ca atare. 

Merită menționat în acest context că nu toate ciupercile medicinale conțin triterpene. Exemple de ciuperci care conțin triterpene sunt Reishi (Ganoderma lucidum) și Chaga (Inonotus obliquus). Exemple de ciuperci care nu conțin triterpene sunt Coama leului (Hericium erinaceus) și Coada curcanului (Trametes versicolor).

Concluzie. Cum deosebim produsele?

Atunci când ne hotărâm să integrăm în dieta noastră zilnică ciupercile medcinale, este important de cunoscut formele sub care acestea sunt comerializate. Cel mai facil mod de a deosebi produsele este de a citi informațiile de la rubrica ‘conținut’ de pe ambalaj. Acolo vom găsi informații despre categoria de produs și metoda prin care s-a realizat extracția, dacă este cazul. 

Totodată, amintim că extracția în apă eliberează polizaharidele sub formă de beta-glucan, iar extracția în alcool eliberează triterpenele. În cazul pudrelor de ciuperci medicinale, acestea trebuie să trecă printr-o etapă de extracție care se realizează fie prin fierbere, fie în alcool.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei să te faci parte din rețeaua noastră de miceliu?

Creează un cont pentru a beneficia de reduceri la produsele noastre și pentru a fi la curent cu noile promoții și postări de blog.