Coșul meu

Ciuperca Chaga. Istorie și beneficii

Chaga în trecut

Ciuperca Chaga (Inonotus Obliquus), una dintre cele mai apreciate ciuperci medicinale, crește aproape exclusiv pe arborii de mesteacăn (Betula pubescens) în regiunile reci ale emisferei nordice, în special în pensinsula Scandinavă, în Siberia și în Canada. Precum rudele sale îndepărtate, Chaga are și ea o istorie lungă de utilizare de peste 3.000 de ani însă, spre deosebire totodată de rudele sale îndepărtate, utilizarea ciupercii Chaga a fost mult mai răspândită, regăsindu-se atât în Asia de sud-est, precum și în Scandinavia și Siberia. În Finlanda, de exemplu, ceaiul de Chaga este încă consumat în mod regulat în loc de cafea.

Chaga este folosită de secole pentru beneficii sale asupra sănătății. În medicina tradițională chineză, ciuperca Chaga este folosită ca tratament pentru diverse afecțiuni, precum gastrită, ulcer și anumite tipuri de cancer, printre altele. Dar ce este cu exactitate ciuperca Chaga și care sunt beneficiile și potențialele efecte secundare? În acest articol, explorăm istoria, beneficiile, studiile clinice și efectele secundare ale ciupercii Chaga, inclusiv potențialul său ca tratament pentru cancer.

Ciuperca Chaga a fost folosită de secole în medicina tradițională estică, inclusiv în China, Japonia, Rusia și Coreea. Ciuperca este considerată a avea proprietăți imunostimulatoare și antioxidante, care au fost utilizate pentru tratarea unei varietăți de afecțiuni comune de sănătate.

În medicina populară, premisele raționale se împletesc cu elemente de magie. Premisele raționale se bazează pe observația mediului natural și găsirea substanțelor care ameliorează simptomele bolilor. În multe țări, aceasta este singura modalitate prin care oamenii își pot îmbunătăți sănătatea din cauza sărăciei din societate sau a accesului dificil la medicina științifică. I. obliquus a fost folosită în medicina populară încă din vremuri antice. Unul dintre cele mai vechi documente care confirmă utilizarea concurilor sale în scopuri medicinale este lucrarea lui Hippocrates „Corpus Hippocraticum”. Tatăl medicinei folosea infuzii din această ciupercă în mod extern pentru a spăla rănile.

În Europa de Est, ciuperca Chaga a fost menționată încă din secolul al XII-lea. Sursele istorice descriu vindecarea unei tumori la buza unui Kniaz din Kiev. I. obliquus a fost utilizată în medicina tradițională pentru multe indicații de către oamenii din Siberia. Ciuperca era aplicată datorită proprietăților sale antiparazitare, anti-tuberculoză, antiinflamatorii și gastrointestinale. De asemenea, era recomandată pentru boli ale inimii și ficatului. Cel mai des, era folosită sub formă de infuzii, inhalații sau macerate apoase. De asemenea, se preparau săpunuri antiseptice conținând I. obliquus pentru uz extern. A fost acordată relativ devreme atenție potențialului efect antitumoral sau de susținere a I. obliquus în tratamentul împotriva cancerului, ceea ce a fost deosebit de important înainte de era oncologiei științifice. Astfel de descrieri pot fi găsite în literatura populară, de exemplu, în romanul „Pavilionul canceroșilor” al lui Aleksandr Soljenițîn.

Beneficiile Ciupercii Chaga

Ciuperca Chaga este printre cele mai sub-studiate ciuperci medicinale. De pildă, o căutare rapidă pe PubMed – platformă oficială a guvernului american unde sunt publicate studii în domeniul medicinei- pentru Inonotus obliquus, indică puțin peste 100 de studii. Cu toate acestea, cercetarea este în plină desfășurare iar rezultatele se arată promițătoare.

Chaga este în primul rând unul dintre cele mai potente alimente adaptogene (alimente care au o activitate non-specifică în corp, producând un efect de normalizare a funcțiilor fiziologice ale organismului, indiferent de situația patologică, și care acționează în principal asupra glandelor suprarenale pentru a stabiliza producția hormonală a corpului și a regla nivelul de glicemie). 

Printre cele mai frecvent menționate beneficii specifice ale ciupercii Chaga se numără efectele antiinflamatorii, proprietățile antioxidante, proprietățile imunostimulatoare și potențialul de a îmbunătăți sănătatea inimii. În timp ce nu toate aceste afirmații au fost verificate în studii clinice, unele studii arată rezultate promițătoare.

Efecte Antiinflamatorii

Inflamația este un răspuns natural al organismului la stimuli dăunători, cum ar fi bacterii, virusuri sau țesuturi lezate. Cu toate acestea, inflamația cronică poate fi dăunătoare și poate contribui la dezvoltarea mai multor afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă, diabet și cancer. Unele studii au arătat că ciuperca Chaga poate avea efecte antiinflamatorii.

Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că ciuperca Chaga a inhibat producția de citokine proinflamatorii la șoarecii cu colită. Alte studii au arătat, de asemenea, că ciuperca poate avea efecte antiinflamatorii prin reducerea activității anumitor enzime implicate în inflamație.

Proprietăți Antioxidante

Antioxidanții sunt compuși care ajută la protejarea organismului împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, care sunt molecule instabile ce pot deteriora celulele și contribui la dezvoltarea bolilor cronice. Se crede că ciuperca Chaga are proprietăți antioxidante puternice, care pot ajuta la protejarea împotriva stresului oxidativ și a deteriorării celulare.

Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că ciuperca Chaga poate curăța radicalii liberi și proteja celulele de daunele oxidative. Alte studii au arătat, de asemenea, că ciuperca poate avea efecte antioxidante prin reducerea producției de specii reactive de oxigen (ROS), care pot deteriora celulele.

Proprietăți Imunostimulatoare

De asemenea, se crede că ciuperca Chaga are proprietăți imunostimulatoare, care pot ajuta la stimularea sistemului imunitar și protejarea împotriva infecțiilor. În medicina tradițională estică, ciuperca a fost folosită pentru tratarea diverselor boli infecțioase, inclusiv tuberculoza.

Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că extractul de ciupercă Chaga a crescut producția de anticorpi la șoarecii de laborator. Alte studii au arătat, de asemenea, că ciuperca poate ajuta la stimularea sistemului imunitar prin creșterea activității anumitor celule imunitare, cum ar fi Celule NK (Natural Killer) și limfocitele T citotoxice.

Potențial ca Tratament pentru Cancer

Unul dintre cele mai promițătoare beneficii potențiale ale ciupercii Chaga este capacitatea sa de a fi un tratament pentru cancer. Mai multe studii au arătat că ciuperca poate avea efecte antitumorale și poate încetini sau opri dezvoltarea celulelor canceroase.

Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că extractul de ciupercă Chaga a inhibat creșterea celulelor canceroase de colon uman. Alte studii au arătat, de asemenea, că ciuperca poate avea efecte antitumorale prin reducerea activității anumitor enzime implicate în creșterea celulelor canceroase.

Studii Clinice ale Ciupercii Chaga

Deși există dovezi că ciuperca Chaga poate avea beneficii pentru sănătate, multe dintre aceste afirmații nu au fost verificate în studii clinice. Cu toate acestea, unele studii au arătat rezultate promițătoare.

Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că extractul de ciupercă Chaga a îmbunătățit funcția imună la voluntari sănătoși. Alte studii au arătat, de asemenea, că ciuperca poate reduce inflamația și nivelurile de glucoză din sânge.

Cu toate acestea, este important de menționat că multe dintre aceste studii au fost realizate pe animale sau în tuburi de testare, iar mai multe cercetări sunt necesare pentru a determina dacă aceste beneficii s-ar traduce și la oameni.

Efectele Secundare ale Ciupercii Chaga

Deși ciuperca Chaga este considerată în general sigură când este consumată în cantități moderate, există câteva efecte secundare potențiale de luat în considerare. Unele persoane pot experimenta tulburări digestive, cum ar fi greață, vărsături și diaree, în urma consumului de ciuperci Chaga. Totodată, ciuperca Chaga nu este recomandată persoanelor hipoglicemice.

În plus, deoarece ciuperca poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv anticoagulante și insulină, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma ciuperca Chaga, dacă luați orice medicamente.

Gânduri Finale

Ciuperca Chaga are o istorie lungă de utilizare, atât în medicina tradițională estică cât și în Europa de nord, având o gamă de beneficii potențiale pentru sănătate, inclusiv efecte antiinflamatorii, proprietăți antioxidante, proprietăți imunostimulatoare și potențialul de a îmbunătăți sănătatea inimii. În timp ce unele studii clinice au arătat rezultate promițătoare, mai multă cercetare este necesară pentru a confirma aceste beneficii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei să te faci parte din rețeaua noastră de miceliu?

Creează un cont pentru a beneficia de reduceri la produsele noastre și pentru a fi la curent cu noile promoții și postări de blog.